October 28, 2016
Moeten studenten aan de UGent echt “durven te denken”?

Moeten studenten aan de UGent echt “durven te denken”?

Strafrechtelijke vervolging

De Universiteit Gent verbiedt studenten notities met elkaar te delen, zoals in deze video is te zien. Christiaan Versluys, de onderwijsdirecteur van de universiteit Gent, heeft het zelfs over strafrechtelijke vervolging van studenten die het in hun hoofd halen aantekeningen van colleges te maken en deze te delen met hun medestudenten.

En wij maar denken dat het strafrecht bedoeld was als ultimum remedium. Een stelregel die alle eerstejaars rechtenstudenten aan de UGent overigens in hun eerste collegeweek mee zullen krijgen. Poetin zou waarschijnlijk een liberaler beleid voeren als hij onderwijsdirecteur was van de UGent.

“Durft (te) denken”

De kramp waarin de UGent schiet als het op het delen van kennis tussen studenten aankomt, duidt op een extreem paternalisme en onderschatting van het intellect van hun studenten.

De universiteit zou het liefste exact controleren welke informatie de student tot zich neemt, in welk format, en op welke manier hij de examenvragen uiteindelijk beantwoord. Deze communistische benadering van universitair onderwijs zal niet leiden tot vrije geesten die de grote wereldproblemen aanpakken of vernieuwende ideeën in de markt gaan zetten.

Het credo van de UGent is “durf (te) denken”. Als het niet zo treurig was, zou het leuk zijn om hier grappen over te maken.

De universiteit zegt met deze maatregel namelijk eigenlijk: “studenten, denk alsjeblieft niet na, dat doen wij wel voor je. Anders gaat het helemaal mis”. De universiteit is kennelijk zo bang dat hun studenten gaan nadenken, dat ze denken dat het strafrecht een gerechtvaardigd middel is om deze horror te voorkomen.

Studenten zijn geen eenheidsworst

Niet alle studenten zijn hetzelfde. De ene student leert het beste als hij het voorgeschreven studieboek van A tot Z doorleest zoals de universiteit voorschrijft. Voor andere studenten werkt dit niet omdat zijn gedachten wegvaren bij lange stukken tekst. Hij zal misschien wel veel oude examenvragen willen oefenen en vragen die hij niet begrijpt opzoeken in het boek. Een andere student leert misschien het efficiëntste als hij eerst lijsten met definities uit zijn hoofd leert.

De variëteit aan documenten die online te vinden is, laat zien hoe creatief studenten zijn in de voorbereiding van hun examens. Mindmaps, formule overzichten, flashcards en ga zo maar door. Door studenten kennis met elkaar te laten delen, zorg je er juist voor dat alle studenten zich kunnen voorbereiden op de manier die het beste bij hen past. Er achter komen hoe jij het beste leert, is een van de belangrijkere lessen die je op de universiteit zou moeten leren.

Openheid van informatie

Wij krijgen bijna dagelijks verzoeken van universiteiten van over de hele wereld om documenten te verwijderen van StuDocu. Zij claimen dat het slecht is voor de studenten als zij toegang hebben tot deze informatie. Dit roept bij ons altijd de vraag op of het niet vooral slecht is voor de docent, omdat deze dan een keer nieuwe examenvragen zou moet verzinnen. Iets dat verdacht weinig gebeurt.

Om deze reden gaan wij nooit in op dergelijke verzoeken. Vandaag willen wij echter een uitzondering maken. Wij zullen alle documenten verwijderen die beschikbaar zijn voor studenten van de UGent. Enige voorwaarde is dat de UGent zijn credo verandert van “Durf te denken” naar “Durf te volgen”.

Related posts
The coronavirus outbreak has considerably affected education systems on a global scale. With schools and universities closing, and students going
“Tiene el mismo carácter que su padre” o “Se comporta como su madre” ¿Cuántas veces no hemos escuchado esta frase
Skipping school might be cool - but for how long? We are pretty sure that by now everyone has heard

1 thought on “Moeten studenten aan de UGent echt “durven te denken”?”

  • 1
    Belle on January 29, 2017 Reply

    Umm, are you really just giving this info out for nonhitg?

Leave a Reply

Your email address will not be published.